The Legacy of Music
10 belangrijke muziekvideo’s uit de jaren 70…

10 belangrijke muziekvideo’s uit de jaren 70…

19, April 2017

De start van MTV, op 1 augustus 1981, wordt vaak gezien als het begin van de muziekvideo. Maar eigenlijk was het idee van het koppelen van populaire muziek met bewegende beeld niets nieuws. In de jaren 60 maakten de Beatles al korte films ter promotie van albums en singles. En een handvol vooruitstrevende muzikanten begonnen met het maken van korte promotionele filmpjes in de vroege jaren 70. Lokale tv-stations begonnen in het 2e deel van die jaren muziek te laten zien tussen de programma’s door en disco’s projecteerden de clips op schermen. De echte muziekvideo kwam in opkomst en voordat MTV startte, had de Australische TV al 2 wekelijkse popclips shows. Deze gingen al weer snel ter ziele.  De muziekvideo verspreidde zich echter snel en rijpte in de jaren 80 en 90. Maar muzikanten en filmmakers ontwikkelde de basisvorm al in de jaren 70, een tijd van tumult en innovatie in de muziekbusiness. We selecteerden 10 bepalende video’s uit die tijd.

 

 

10. AC/DC – Rock ‘N’ Roll Damnation (1978)
De Aussies zette de trend voor de bandvideo-on-stage die later in de jaren 80 gemeengoed werd. Dat de band spektakel bood tijdens echte optredens was de achterliggende boodschap. Bijna alle AC/DC video’s uit de jaren 70 zijn on stage clips met Angus en Bon Scott in de hoofdrol.

 

 

 

9. The Buggles – Video Killed the Radio Star (1979)
Ooit de eerste video gespeeld op het muziekkanaal MTV, 2 jaar na release. De video kostte 50,000- dollar en werd in een dag opgenomen. Nogal wat namen in het clipje: Trevor Horn natuurlijk die een paar jaar later een belangrijk producer zou zijn. Geoff Downes (oud lid van Yes en toekomstig lid van Asia). Actrice Virginia Hey (de Warrior Woman in Mad Max 2) en Hans Zimmer, filmmuziek componist (o.a. Rain Man, The Lion King, Gladiator) is vanaf 3:00 minuten te zien op de toetsen.

 

 

 

8. Prince – I Wanna Be Your Lover (1979)
Er zijn 2 versies van de clip. De ene hieronder te zien en de ander is een sexueel suggestieve versie die natuurlijk verboden werd.
Prince zou natuurlijk de komende 10 jaar de muziekvideo cultuur gaan domineren maar de “Lover” clip onderscheidt zich als een eenvoudig voorbeeld van een virtuoos to-be.

 

 

 

7. Hall & Oates – She’s Gone (1973)
Het duo deed al aan videoclips lang voordat het een begrip was. Hall & Oates werden gevraagd om het nummer te playbacken tijdens een TV show. Dat zagen de heren niet zitten en in plaats daarvan sleepten ze hun eigen meubels naar een TV studio in Philadelphia waar ze de clip opnamen. Het werd echter nooit uitgezonden. (Oates beweert dat hij deze versie op Youtube heeft gezet). Darryl Hall’s vriendin Sara Allen (van het liedje: “Sara Smile”) loopt af en toe door het beeld als ook de road manager van de band. Let ook even op Hall die van veraf op Bowie lijkt en Oates die zijn gitaar bespeelt met pinguin vinnen of zoiets. Het was 1973 hè…

 

 

 

6. The Boomtown Rats – I Don’t Like Mondays (1979)
De oorsprong van het nummer van de ‘Rats’ was nogal morbide. Op toernee in de Verenigde Staten las frontman Geldof over een fatale schietpartij op een school in San Diego. De schutter Brenda Ann Spencer antwoordde toen er gevraagd werd naar haar beweegredenen: “I Don’t Like Mondays”…
De videoclip van David Mallet liet de toekomst van de muziekvideo zien. Een uitvergroot beeld van bijna zombie-achtige schoolkinderen met slimme beeldovergangen naar een doodgewone woonkamer suggereerde iets als Coronation Street. Ook ‘Mondays’ zou een paar jaar later veel op MTV te zien zijn. Geldof voorspelde in 1981 dat het videoformat de muziek zou overnemen. En dat had hij goed gezien. Videomaker Mallet werd een veelgevraagd regisseur in de jaren 80…

 

 

 

5. Pink Floyd: ” Another Brick In The Wall Part 2 (1979)
Een andere video waarin schoolkinderen centraal staan, is Pink Floyd’s Another Brick In The Wall. De pop van de leraar van de Wall concerten werd als prop opgevoerd. De setting: Kings Square Gardens en Turnpike House in Islington Londen. Nadat de media het nummer had opgehemeld en er een opname voor Top of the Pops gemaakt moest worden, weigerde de hoofdlerares van de Islington Green school de kinderen toestemming te verlenen mee te doen in de clip. Zodra de film van de The Wall voltooid was, werden de beelden van The Happiest Day of Our Lives en Another Brick in the Wall samengevoegd en uitgebracht als ‘nieuwe’ video. De ‘Wall’ single was een protestlied tegen onderwijs in het algemeen en kostscholen in het bijzonder. De mix van getekend -en geschoten beeld was voor die tijd een noviteit en zou later als voorbeeld dienen.

 

 

 

4. ABBA – Take a Change on Me (1977)
Het Zweedse viertal was één van de eerste popsterren in het pre-video tijdperk. Tussen 1974 en 1979 maakten ze 18 videoclips, een aantal waar een Madonna, Prince of Jackson zich een decennium later, niet voor zou schamen. Het is ook wel logisch gezien het feit dat hun grote doorbraak plaats vond tijdens een van de grootste muziekspectakels van het jaar: het Eurovisie songfestival. Take a Change verscheen na Dancing Queen en maakte de groep mondiale supersterren. Verwacht niet teveel speciale effecten. Het was het plezier dat de groep uitstraalde en het meesterlijk uitvoeren van een simpel idee. Met een liedje dat zo goed is, heb je niet meer nodig.

 

 

 

3. Kate Bush – Wuthering Heights (1979)
Nooit eerder paste een video zo extreem goed bij het nummer. De vloeiende dans en groteske gezichtsuitdrukkingen van Bush gingen perfect samen met de vocalen. Voor de video oefende Bush met de Engels actrice en mime speelster Lindsay Kemp. Dit leidde tot een verbluffend expressieve choreografie in de video waarin een combinatie van ballet, mime en theater te zien was. Regisseur MacMillan schoot iets teveel door met de visuele effecten maar met het vermenigvuldigen van het beeld van Bush en het benadrukken van haar bewegingen doet dat zeker geen pijn.

 

 

 

2. David Bowie – Life On Mars (1973)
De visuele eenvoud van deze video is bijna opzichtig maar het was 1973. Veel referentie was er nog niet opgebouwd. Na het succes van Ziggy wilde het label RCA met spoed een opvolger. Eerder materiaal zoals “Mars” , een album track van Hunky Dory (1971), werd opnieuw uitgebracht en schoot omhoog in de Britse hitlijsten. De clip werd backstage geschoten in Earl’s Court rock zaal. Bowie zingt het nummer in een Glamrock outfit ondanks dat het liedje aan het eind van zijn folk-periode zit. Het pak is ontworpen door zijn ontwerper Freddie Burretti. Op Bowie’s gezicht zit blauwe oogschaduw en door zijn rode haar, de grimmige witte achtergrond en slepende close-ups geeft het een – bijna – buitenaards gevoel. De clip is eenvoudig maar ongelooflijk effectief, iets dat een belangrijk element in Bowie’s voortdurend veranderende imago zou worden.

 

 

 

1. Queen: “Bohemian Rhapsody” (1975)
Het omslagpunt van het pre-MTV tijdperk is deze video die diende als een promotie-instrument en de grenzen in visuele esthetiek volledig verlegde.
Het verhaal achter de video is bijzonder. In de eerste plaats moest Queen het label bijna dwingen het nummer op single uit te brengen. Het duurde bijna 6 minuten en had geen refrein. Toen Bohemian al snel populair begon te worden moest er een manier bedacht worden waarmee men het nummer in Top of the Pops kon promoten (iets dat Queen verachtte). Producer Bruce Gowers werd opgetrommeld en in een avond werd het gedeelte van de 4 leden in ruitvorm opgenomen. Op het moment van opname was de band ook bezig te oefenen voor de komende toernee. Dit deed men in de Elstree Studio’s waar de live-beelden van de clip werden geschoten. De clip werd goed genoeg bevonden om aan het publiek te laten zien. Het risico van een overhaaste productie betaalde zich meteen terug. Het nummer regeerde wekenlang de charts. En voor het eerst herinnerde het publiek zich een nummer door een videoclip. Voor de iconische clip werd de hoes van Queen’s 2e album als voorbeeld gekozen. Deze was geïnspireerd door Marlene Dietrich’s beeld in Shanghai Express. De hoes werd tot leven gewekt met als hoogtepunt de “Galileo” sectie. De stijl van de video zou jaren later het eerste deel van het tijdperk MTV inspireren.

 

 

 

 

Bron: NME.com