The Legacy of Music
25 jaar K’s Choice

25 jaar K’s Choice

12, April 2017

De Belgische rockband K’s Choice, onder meer bekend van de 1996-hitsingle Not An Addict, bestaat 25 jaar. Reden voor het uitbrengen van ‘25’, een dubbelalbum met bestaand werk, twee opnieuw opgenomen liedjes, en de nog niet eerder uitgebrachte single Resonate. Broer en zus Sarah en Gert Bettens praten over deze nieuwe verzamelaar en blikken terug op hun carrièrehoogtepunten.

 

Tekst: Patrick Lamberts

 

 

 

Everything’s For Free

 

 

 

Wat beschouwen jullie als de hoogtepunten van K’s Choice?

Sarah: “De allereerste keer dat we op Pinkpop speelden (1996) was absoluut een mijlpaal. We waren vooral verbaasd hoeveel mensen er voor het podium stonden, en dat Gert en ik met z’n tweetjes My Heart speelden en heel dat plein stil kregen. Dat soort onverwachte momenten blijven je het langst bij. Zoiets hebben we ook een keer in Israël ervaren. We kregen eind jaren negentig de kans om daar te spelen. We hadden er geen verwachtingen van en toen we daar aankwamen…”

Gert: “…bleek dat we zo groot waren als The Beatles!”

Sarah (na een korte lach): “Dat is een beetje overdreven, maar er werd wel op de radio omgeroepen dat K’s Choice was geland. Bizar! We begonnen de show met Another Year en alle tweeduizend toeschouwers zongen noot voor noot mee. Gert en ik keken elkaar aan met een blik van: dit is toch niet te geloven?!”

 

Not An Addict (1995)

 

 

Not An Addict, dat in 1996 acht weken in de Top 40 stond, is jullie bekendste hit in Nederland. Opvallend genoeg is het liedje sinds 2012 weer in de Top 2000 van Radio 2 terug te vinden en is zelfs stijgende. Vorig jaar stond het op nummer 431…

Gert: “Gek hoe dat werkt. In België is iets gelijkwaardigs aan de gang. Daar heb je ook een lijst van Radio 1 waar mensen op mochten stemmen op liedjes van Belgische makelij. Dit jaar waren we de hoogste klimmer met Not An Addict. Voorgaande jaren stonden we steeds rond de tachtigste positie en nu ineens rond de veertigste. Raar hè? Het liedje klopt zichzelf steeds weer op. Er wordt over gepraat; het doet zijn eigen PR. Daaruit blijkt wel – hoe goed een liedje ook is – op den duur heeft het niet alleen maar te maken met de kwaliteit van de muziek. Het wordt een merk op zich.”

 

Vinden jullie het nog leuk om Not An Addict te spelen?

Sarah: “Dat is voor ons nooit een frustratie geweest. We zien Not An Addict als voertuig naar ons succes en een opstapje voor mensen om de rest van ons repertoire te leren kennen. Ik heb er nooit een haat-liefdeverhouding mee gehad. Er is vooral liefde en dankbaarheid dat we dankzij dat ene nummer veel hebben kunnen doen.”

 

Not An Addict gaat over drugsverslaving, maar is toch niet autobiografisch?

Sarah: “Not An Addict is geïnspireerd op een interview dat ik had met iemand in Frankrijk. Die persoon vroeg of ik al eens geëxperimenteerd had met drugs. Uiteindelijk zei diegene dat hij zelf HIV-positief was geraakt door een besmette naald. Door zijn verhaal begon ik over drugs in het algemeen na te denken. Toen het nummer was uitgekomen, kregen we enorm veel feedback van ex-verslaafden die zeiden dat het nummer ze geholpen had bij het afkicken. Een heel mooi compliment, natuurlijk.”

 

 

 

Ter gelegenheid van jullie jubileum is onlangs de verzamelaar ‘25’ verschenen. Hierop staan bekende nummers, één nieuw liedje (Resonate) en twee heropnames. De moderne versie van Not An Addict, met zangeres Skin van Skunk Anansie, zit erbij als bonustrack. Hoe was het om dat nummer in een nieuw jasje te steken?

Sarah: “Het leek ons leuk om een nieuwe versie van Not An Addict op te nemen, omdat we vinden dat we het tegenwoordig live beter spelen dan hoe het destijds op de plaat is gekomen. In eerste instantie vonden we dat we er niets geks mee konden doen. We wilden graag iets met Skin opnemen, omdat we een geschiedenis met haar hebben en ze een groot fan is van het liedje. Ze vroeg of we er iets heel anders mee gingen doen. Mede daardoor zijn we er toch weer over gaan nadenken. Gert en onze producer Tom Lodewyckx staken vervolgens met bloed, zweet en tranen de nieuwe versie in elkaar. Er moest een juist evenwicht komen tussen intensiteit en emotie. Daar is lang naar gezocht.”

 

De 2017-versie van Not An Addict, met zangeres Skin

 

 

Waar komt het nieuwe nummer Resonate vandaan?

Sarah: “Het is geschreven ten tijde van ons studioalbum The Phantom Cowboy, maar was te poppy voor die plaat, waar we een puur rockalbum van wilden maken. We vonden Resonate echter goed genoeg voor een single, dus was het 25-album een goede gelegenheid om het alsnog uit te brengen.”

 

Resonate, live bij Radio Één

 

 

Wie heeft de liedjes voor 25 uitgekozen?

Sarah: “Gert en ik maakten afzonderlijk een lijstje en vergeleken die met elkaar. Vervolgens bespraken we met onze manager of er niets ontbrak. Het was geen al te moeilijke opdracht.”

 

Er staat voor december een tour gepland in Nederland en België: wat kan men daarvan verwachten?

Sarah: “De inhoud van de avond laten we deels aan de fans over. We zetten een arsenaal aan nummers op Facebook waarop ze kunnen stemmen. De nummers met de meeste stemmen zullen we spelen. Voor de variatie proberen we de setlist wel elke avond een beetje aan te passen. Waarschijnlijk gaan we mensen blij maken met liedjes die we al een tijd niet gespeeld hebben of waar mensen vaak om komen vragen bij de merchandise-stand.”

 

Jullie zijn broer en zus met een gedeelde passie: hoe goed hebben jullie elkaar door de jaren heen leren kennen?

Sarah: “Je maakt veel met elkaar mee en je neemt samen veel beslissingen. Dat gaat niet altijd vanzelf, maar ik heb met Gert de meest ‘easy going’ partner die er maar bestaat. We vertrouwen elkaar volledig, gaan graag met elkaar om en houden elkaar ook met beide voeten op de grond. Soms zijn we maanden onderweg, dan is het fijn om een stukje van thuis mee te nemen. En ik blijf toch meer geaard, want ja, mijn broer is erbij hè, haha!”

 

 

http://www.kschoice.com

Reacties