The Legacy of Music
Classic Album: Tears For Fears The Hurting

Classic Album: Tears For Fears The Hurting

7, March 2017

Werp een blik op de album-hoes van Tears For Fears’ The Hurting en ondanks dat de combinatie (volgens critici) van de bandnaam, het huilende kind en de albumtitel een beetje cliché aandoet, prikkelt deze ook meteen. The Hurting is een helaas over het hoofd geziene klassieker in het New Wave genre.

 

The Hurting staat model voor een typisch album van de jaren 80. Er is een drum machine, synth effecten en een vreemd dansbare vibe. Het album begint met een aangepaste Afrikaanse klinkende drum fill en echo-effecten. Vervolgens wordt het thema van het album opgezet met dat eerste nummer. “The Hurting”. Het is een van de beste liedjes op het hele album, omdat het alles wat mensen aansprak aan new wave bezit zonder alle onzin die het genre ook met zich meebracht.  

 

 

Natuurlijk zijn er een paar nummers op het album waar mensen mee bekend zijn zoals bijvoorbeeld het subliem geproduceerde “Mad World”. Wat men ook vindt, de hit-versie van Gary Jules uit 2001, overtreft het origineel, gezongen door bassist Curt Smith, nergens.

De doffe Morrissey-achtige stem van Roland Orzabal op The Hurting, Ideas As Opiates, Watch Me Bleed & Start Of The Breakdown is een perfecte aanvulling op de duistere muziek en de sfeer van het album doet denken aan bands als Jesus and Mary Chain en helpt het album de stemming te bereiken waar de 2 heren van Tears For Fears op uit waren.  The Hurting is een helaas over het hoofd geziene klassieker in het New Wave genre, en voor een ieder die “Everybody Wants to Rule the World” niet haat zeer de moeite waard. Voor de New Wave of fan van jaren 80 muziek is het album zelfs essentieel.

 

 

De voors:  Uitstekende instrumentatie, productie en sfeer Het album is leuk om naar te luisteren ondanks de sombere stemming en Orzabal’s stem past perfect bij de muziek.  De tegens:  Sommigen zouden het net te dramatisch kunnen vinden klinken.

Essentiele nummers: The Hurting, Mad World, Pale Shelter, Suffer the Children, Change 

 

 

 

 

Reacties