The Legacy of Music
10 klassieke Unplugged optredens

10 klassieke Unplugged optredens

28, February 2017

De eerste MTV Unplugged werd in het najaar van 1989 uitgezonden. Binnen een paar jaar bleek het voor artiesten een artistieke -en commerciele manier om hun meest bekende nummers in een nieuw jasje te steken. We selecteerden 10 klassieke Unplugged optredens in willekeurige volgorde die iedereen nog op het netvlies heeft staan…

 

 

BRUCE SPRINGSTEEN
The Boss ging een groot deel van zijn carrière TV optredens uit de weg en dus was het niet raar dat er wat zenuwen te bespeuren waren toen hij in 1992 aantrad in de Hollywood studios met zijn nieuwe band. Na de expliciete solo vertolking van “Red-Headed Woman” veranderde hij van gedachten en besloot toch elektrisch te spelen. De hoge heren van MTV waren er niet blij mee maar ruzie maken met The Boss doe je niet. Tijdens de uitzending waren de eerste 2 letters van Unplugged in beeld doorgestreept.

 

 

 

ALICE IN CHAINS
Alice In Chains doen op 10 april 1996 hun Unplugged voor MTV in het Majestic Theatre in Brooklyn, New York. Het is de bands eerste optreden nadat hun wereld tour in 1993 eindigde.
Het optreden wordt uitgebracht als cd met daarop dertien gespeelde liedjes, waarvan Angry Chair, Frogs en (The) Killer Is Me (een nieuw nummer) niet op MTV zijn uitgezonden. De bekendste nummers zijn Would?, Down In A Hole, No Excuses en Rooster. Dit optreden blijkt tevens de laatste van zanger Layne Staley te zijn.

 

 

 

PEARL JAM
Met het album Ten vers van de pers, flink wat radio-airplay voor het nummer Alive en een tour met Nirvana en Red Hot Chili Peppers net achter de rug, staat Pearl Jam in het eerste kwartaal van 1992 op het punt van zijn wereldwijde doorbraak. De band wordt datzelfde jaar uitgenodigd om een akoestisch optreden te doen in Kaufman Astoria Studios in New York, georganiseerd door het populaire Amerikaanse televisiestation MTV, die alleen maar aan hun populariteit zal bijdragen. De voorbereidingen voor dit eenmalige akoestische optreden laten te wensen over. Zo zijn er om 23 uur de avond ervoor nog geen goede akoestische gitaren geregeld. Dankzij kennissen wordt dat probleem nog net op tijd verholpen. Ook is er weinig tijd om de akoestische arrangementen van de liedjes van debuutalbum Ten onder handen te nemen. Toch vertolken Eddie Vedder en co acht van de elf nummers ervan, met Black als een van de hoogtepunten.

 

 

 

NIRVANA
Het populairste MTV Unplugged-optreden vindt ruim anderhalf jaar later plaats. Nirvana’s MTV Unplugged In New York wordt op 18 november 1993 opgenomen in de Sony Music Studios. Een legendarisch concert in een iconische setting. Achteraf gezien lijkt het alsof zanger/gitarist Kurt Cobain hiermee zijn vroegtijdige afscheid aan de buitenwereld aankondigde (hij pleegde op 5 april 1994 zelfmoord). Zeker met de aankleding, bestaande uit witte lelies en kaarsen, lijkt het optreden op een begrafenis. Tijdens het optreden komen diverse covers voorbij, waaronder een rake versie van David Bowie’s The Man Who Sold The World en Plateau en Oh, Me van The Meat Puppets. Gastoptredens van celliste Lori Goldston en Meat Puppets-bandleden Cris en Curt Kirkwood maken de speciale avond met een bijzonder losse sfeer helemaal af.

 

 

 

AEROSMITH
Aerosmith heeft nooit een album van hun MTV Unplugged optreden van 11 augustus 1990 uitgebracht. Maar dat betekent niet dat het minder memorabel was. Het optreden vond plaats in het Ed Sullivan Theater in New York. Naast Aerosmith-klassiekers als Dream On, Toys In The Attic en Train Kept A-Rollin speelde de band een aantal covers die deed denken aan hun roots aan het begin van hun carriere.

 

 

 

ERIC CLAPTON
Clapton ruilde speciaal voor de gelegenheid zijn elektrische Stratocaster in voor een akoestische Martin en hij zette een nieuwe standaard neer voor het programma. Slowhand gaf een bewerkte versie van “Layla” ten beste, speelde een aantal essentiele blues covers en het prachtige “Tears In Heaven” dat uiteindelijk een wereldhit werd. Het publiek reageerde ongekend enthousiast en dat mondde uit in een enorme belangstelling voor de CD. Deze verkocht wereldwijd meer dan 10 miljoen exemplaren en wist 6 Grammy’s in de wacht te slepen.

 

 

 

EAGLES
Voor het eerst sinds het uitelkaar gaan van The Eagels in 1980 speelden ze die avond in april 1994 weer samen. Don Henley meldde dat op geheel eigen wijze aan het publiek: ‘For the record, we never broke up, we just took a 14-year vacation’. De CD registratie die deze avond zou opleveren heet Hell Freezes Over (naar het terugkerende statement van Henley of de band ooit weer bij elkaar zou komen…’only when hell freezes over’). De band speelden hun bekende hits, waaronder een flamenco-getinte versie van “Hotel Californië”. Verder 4 nieuwe nummers.

 

 

NEIL YOUNG
Op het moment dat hij werd geprezen als de “Godfather of Grunge”, ging Neil Young wwer precies de andere kant op met zijn album Harvest Moon. Hoewel hij niet onbekend was met akoestische optredens ging de eerste niet als gehoopt. Een paar maanden later nam hij een aantal oude vrienden als Ben Keith, Tim Drummond en Nils Lofgren mee om hem te helpen bij een tweede poging. Deze bleek wel succesvol te zijn.

 

 

 

ROD STEWART
Op 5 februari 1993 was het de eerste keer sinds het uiteenvallen van The Faces dat Stewart weer samen met Ron Wood op het podium stonden. Oude Rod Stewart hits zoals “Tonight’s the Night”, “Hot Legs” en “Maggie May” passeerden de revue maar het feit dat de twee na bijna 20 jaar weer samen speelden maakt deze Unplugged speciaal.

 

 

 

JIMMY PAGE & ROBERT PLANT
Het lukte MTV om Page en Plant weer bij elkaar te krijgen en te laten optreden. Het ‘Unledded’ MTV project
werd opgenomen in Marokko, Wales en Londen. Het was echter geen echte Led Zep reünie. Bassist John Paul Jones wist van niks en was niet blij met de titel van de CD die uit de optredens voort kwam; No Quarter…naar een nummer dat Jones grotendeels had geschreven.

 

 

 

Reacties