The Legacy of Music
De nummer 1 hits van 1982

De nummer 1 hits van 1982

27, February 2017

Het jaar 1982 kent 6 nummer 1 hits van Nederlandse bodem. Van de 18 nummer 1’s in 1982 staat ‘Someone Loves You Honey’ van June Lodge & Prince Mohammed het langst aan de top van de lijst (6 weken).  Alleen José (Hoebee), ex zangeres van Luv, met het nummer ‘I Will Follow Him’ en Joan Jett met ‘ I Love Rock ‘n’ Roll, staan slechts 1 week op nummer 1. De rest staat minimaal 2 weken op 1. In het jaar breekt OMD (Orchestral Manoeuvres in the Dark) definitief door en begint de Doe Maar gekte naar ongekende hoogten te stijgen.

 

 

In de week van 2 januari – 8 januari werd er geen Top 40 lijst gepubliceerd.

 

De eerste nummer 1 van 1982 is van ABBA met One Of Us
Het nummer gaat over een vrouw die weer leven probeert te blazen in een verlopen relatie. Het was een van de laatste nummers die werden opgenomen voor hun laatste album Visitors.
Nummer 1 in de weken: 9 januari – 22 januari (2 weken)

 

 

 

De eerste Nederlandse nummer 1 in dit jaar komt van Drukwerk met Je Loog Tegen Mij. Amsterdamse band onder leiding van Harry Slinger. Doordat het bekendheid verkreeg met een Nederlandse bewerking van Bob Dylan’s A Hard Rain’s a Gonna Fall, gaf platenlabel EMI de groep een demo-contract. Je Loog Tegen Mij was één van de demo’s en werd voorjaar 1981 op single uitgebracht. Nadat het aanvankelijk niet aansloeg, kreeg het eind 1981 steeds meer radio-airplay en werd het prompt eind januari 1982 de best verkopende single van Nederland.
Nummer 1 in de weken: 23 januari – 5 februari (2 weken)

 

 

 

Ph.D. met I Won’t Let You Down volgde Drukwerk op. En blijkt een eendagsvlieg te zijn. De Schotse singer-songwriter Jim Diamond is de spil van de band maar na 2 albums valt de groep uit elkaar. Als solo-artiest heeft hij nog een grote hit met I Should Have Know Better. Diamond overleed in oktober 2015, 64 jaar oud, aan longoedeem.
Nummer 1 in de weken: 6 februari – 26 februari (3 weken)

 

 

 

Bucks Fizz is een Britse popgroep die in 1981 werd opgericht om mee te doen met het Eurovisiesongfestival. De groep won het songfestival van 1981 met het liedje Making Your Mind Up. Het liedje The Land Of Make Believe eindigt in februari 1982 ook bovenaan de hitlijst.
Nummer 1 in de weken: 26 februari – 12 maart (2 weken)

 

 

 

OMD (Orchestral Manoeuvres in the Dark) brak met Joan of Arc (Maid of Orleans), van het derde album “Architecture and Morality” uit 1981, definitief door naar het grote publiek. Zanger Andy McCluskey schreef het op 30 mei 1981 ter nagedachtenis van de dood van Jeanne d’Arc.
Voor de promotie-video werd er gefilmd tijdens de besneeuwde winter van 1981 op Brimham Rocks en Fountains Abbey in de buurt van Aldfield in Noord-Yorkshire te Engeland.
Nummer 1 in de weken: 13 maart – 9 april (4 weken)

 

 

 

De Nederlandse synthesizer groep Nova stond met Aurora 2 weken op nummer 1. De 3-mans formatie werd ontdekt door Willem van Kooten. In hetzelfde jaar bracht men nog het nummer Sol dat een bescheiden hit werd. Daarna ging Nova verder onder hun andere naam Peru.
Nummer 1 in de weken: 10 april – 23 april (2 weken)

 

 

 

Tight Fit maakte furore met de cover The Lion Sleeps Tonight, een liedje dat in 1939(!) geschreven werd. Na een hit met een andere cover getiteld Fantasy Island was de magie wel over. De groep was niet in staat de ABBA gelijkenis van zich af te schudden en na een paar flops ging het even later alweer uitelkaar.
Nummer 1 in de weken: 24 april – 7 mei (2 weken)

 

 

 

Joan Jett’s I Love Rock ‘n’ Roll is een cover van The Arrows. Die hadden er mid jaren 70 geen succes mee. Jett zelf neemt in 1979 een versie op met leden van de Sex Pistols maar ook zonder succes. Pas als het wordt opgenomen samen met The Blackhearts in 1981 raakt men geïnteresseerd. In veel landen wordt het de best verkochte single. In Nederland staat het 1 week op nummer 1.
Nummer 1 in de week van : 8 mei – 14 mei

 

 

 

Op 20 maart 1982 is het Eurovisiesongfestival in Harrogate te Engeland. Het 17-jarige Duitse meisje Nicole wint met Ein Bisschen Frieden/ Een Beetje Vrede. Het is voor het eerst dat (West) Duitsland wint. Het lied slaat ook in Nederland aan en staat 4 weken bovenaan.
Nummer 1 in de weken: 15 mei – 11 juni (4 weken)

 

 

 

Aan het begin van de zomer lost Boys Town Gang, Nicole af op de eerste plaats van de hitlijst. De disco-versie van Can’t Take My Eyes Off Of You wordt al maanden in de discotheken gedraaid wanneer het opgepikt wordt door het grote publiek. Boys Town Gang is een bekende groep uit San Francisco die tot dan toe louter in het uitgaansleven bekend zijn met hun muziek.
Nummer 1 in de weken: 12 juni – 2 juli (3 weken)

 

 

 

Oud Luv meisje José Hoebee is de verrassende nummer 1 op 3 juli 1982 met I Will Follow Him. Het is een cover van een liedje geschreven door Franck Pourcel, bekend geworden in 1963 door Little Peggy March.
Nummer 1 in de week van 3 – 9 juli.

 

 

 

Het zomerse reggae-pop nummer Someone Loves You Honey van June Lodge & Prince Mohammed is de zomerhit van 1982. Het is ook de langst genoteerde nummer 1 van dat jaar en het best verkochte singeltje van 1982. Na deze hit scoort de Engelse Lodge (opgegroeid in Jamaica) nog met de opvolger More Than I Can Say maar daarna is niet meer veel van haar vernomen. Dat geldt ook voor Prince Mohammed (echte naam: George Nooks) een diskjockey en zanger uit Jamaica.
Nummer 1 in de weken: 10 juli – 20 augustus (6 weken)

 

 

 

De Nederlandse komiek André van Duin staat 4 weken op nummer 1 met Als Je Huilt/ Bim Bam. Als Je Huilt is een Nederlandse vertaling en bewerking van Johnny Ray’s hit Cry uit 1951. Uniek was het feit dat deze single een zogenaamde dubbele A-Kant bevatte. Bim Bam, een vertaling en bewerking van het Zwitserse liedje Les Trois Cloches, wordt net zo bekend. In dit liedje zingt van Duin met een zuidelijke tongval en portretteert hij op een grappige manier 4 pastoors.
Nummer 1 in de weken van: 21 augustus – 17 september (4 weken).

 

 

 

 

Voorjaar 1981 dreigt Golden Earring te stoppen vanwege het afgenomen succes. Manager Freddy Haayen weet de band te overtuigen door te gaan. Het nummer Twilight Zone verschijnt in de zomer van 1982 ondersteunt door een videoclip van filmmaker Dick Maas. Het nummer stijgt al snel naar de hoogste plek in de Top 40. Een half jaar later staat de single top 10 in Amerika en is de definitieve comeback als succesvolle band een feit.
Nummer 1 in de weken van 18 september – 1 oktober (2 weken).

 

 

 

Ondanks de lengte van het nummer Private Investigations van Dire Straits besluit de platenmaatschappij er toch een single edit van te maken. De Love Over Gold album-versie wordt van 6 minuut 47 terug geknipt naar 5 minuut 51. Deze wordt prompt een hit.
Nummer 1 in de weken van 2 oktober – 29 oktober (4 weken)

 

 

 

Het door Jon & Vangelis geschreven State Of Independence brengt Donna Summer haar 2e nummer 1 hit in Nederland(na I Feel Love in 1977).  Quincy Jones produceert haar versie en formeert een all-star koor waarin onder andere aantreden: Michael Jackson, Lionel Richie, James Ingram, Kenny Loggins en Stevie Wonder. Jones claimt dat dit de basis legde voor het nummer We Are The World dat 3 jaar later door USA For Africa een wereldhit zou worden.

Nummer 1 van 30 oktober tot en met 5 november (1 week)

 

 

 

Pass The Dutchie van Musical Youth nam het stokje over van Summer en zou bijna de gehele maand november de lijst aanvoeren. Het pop-reggae nummer gaat over marihuana en niet over Nederland. De opvolger van het nummer werd Youth Of Today. Dat werd nog wel een hitje maar we kunnen 35 jaar later wat betreft Musical Youth wel van een eendagsvlieg spreken.

Nummer 1 van 6 november –  3 december (4 weken)

 

 

 

Doe Maar’s De Bom werd geschreven door keyboardspeler Ernst Jansz begin 1982. Hij schreef het nummer als reactie op de Koude Oorlog en het voorstel van de Amerikaanse regering om kruisraketten te plaatsen in Nederland.  Op 4 december bereikte het, mede door de Sinterklaas, de eerste plaats, waar het vier weken zou blijven staan. 
Nummer 1 van 4 december tot en met 31 december 1982 (4 weken)

 

 

 

 

 

Reacties