The Legacy of Music
Classic album: The Kick Inside van Kate Bush

Classic album: The Kick Inside van Kate Bush

17, February 2017

Op 17 februari 1978 verscheen The Kick Inside van Kate Bush, een ongelooflijk debuut van de destijds pas 19-jaar oude zangeres. Een aantal liedjes op het album schreef ze al op 13-jarige leeftijd.

 

 

De release van het album werd vooraf gegaan door verhitte discussies over de eerste single. Haar platenlabel wilde het nummer James and the Cold Gun maar Bush weigerde. Zij wilde perse het kunstzinnige Wuthering Heights (geïnspireerd door het gelijknamige boek van Emily Brontë).  Het label stemde toe, plande de single in November 1977 maar opnieuw ontstond er een discussie…deze keer over de hoesfoto. Bush wilde een andere foto en weigerde de single te releasen.

 

 

Op 20 januari 1978 werd Wuthering Heights eindelijk uitgebracht. Het nummer kroop omhoog in de hitlijsten. Door een optreden van Kate in Top of the Pops begon de single te verkopen. Bush herinnert zich: “It was like watching myself die”…In maart stond Wuthering Heights op 1 in Engeland. In Nederland behaalde de single een 4e plaats.

 

 

Het album werd opgenomen in 2 jaar tijd en geproduceerd door Andrew Powell. Het begint met 20 seconden walvisgeluiden om vervolgens over te gaan in Moving, een nummer geïnspireerd door haar dans-lerares Lindsay Kemp. Het nummer The Saxophone song is mede-geproduceerd door David Gilmour van Pink Floyd. Strange Phenomena gaat over ongewone toevalligheden, voorgevoelens en déja vu’s. Kite was de B-kant van Wuthering Heights. The Man With The Child In His Eyes is de 2e single en behaalt de Engelse top 10. Ook dit nummer is mede geproduceerd door Gilmour.

 

In Nederland bleef het success ook niet uit. In mei 1978 werd op de Efteling het Spookslot geopend. Ter gelegenheid daarvan nam Bush een TV special op in en rondom het slot. Er staat daar nog steeds een (namaak) grafsteen met de naam Kate erop.

 

 

Ter promotie van het album ging Bush tussen 1978 en 1979 op toernee. In Nederland trad ze op in Carré. Het was tot vorig jaar haar enige toernee ooit.

 

Reacties