The Legacy of Music
25 jaar

25 jaar

31, January 2017

Het regiedebuut van Tarantino, Reservoir Dogs is geïnspireerd op de film City On Fire(1987) van de Hongkongse regisseur Ringo Lam. Acteur Harvey Keitel las het scenario en speelde niet alleen een prominente rol maar investeerde ook in de film. Reservoir Dogs kreeg de echte waardering nadat Pulp Fiction (ook van Tarantino) een succes was geworden. Niet alleen is de film op zich al bijzonder maar ook het gebruik van de muziek…

Het scenario in het kort: Nadat een eenvoudige sieradenberoving vreselijk mis gaat, beginnen de nog levende criminelen elkaar te verdenken. Eén van hen zou een politie-informant zijn…

 

 

De film speelt zich af tijdens het weekend. Tarantino besloot een fictief radiostation “K-Billy” in het leven te roepen die met de “K-Billy’s Super Sounds of the Seventies Weekend”, een thema-weekend show van uitzendingen met liedjes uit de jaren zeventig, als rode draad door de film loopt. De lijzige radio-stem van de show is van komiek Steven Wright.

 

Bijzonder aan Tarantino’s gebruik van muziek in films is de keuze van de nummers. Volgens Tarantino moet de muziek tegenstrijdig zijn aan het geweld en de actie op het scherm. Een goed voorbeeld in Reservoir Dogs is de martelings-scene op de melodie van “Stuck in the Middle With You”.

 

Het eerste nummer in de film is George Baker Selection’s Little Green Bag. Het nummer wordt niet aan –of afgekondigt maar begeleidt de hoofdrolspelers die één voor één, lopend, in beeld worden gebracht. Een cast waarvan sommigen terug zouden keren in latere films van Tarantino zoals Michael Madsen (later in Kill Bill & The Hateful Eight), Tim Roth (Pulp Fiction, Four Rooms & The Hateful Eight), Steve Buscemi, Harvey Keitel (Pulp Fiction), Chris Penn, Lawrence Tierney, Edward Bunker (de acteur met een crimineel verleden) en Quentin Tarantino zelf.

 

 

George Baker (ook bekend als Hans Bouwens) kon begin jaren 70, naar eigen zeggen, professioneel muzikant worden door de hit Little Green Bag die hij in Amerika en Nederland scoorde. Door het gebruik van het nummer in Reservoir Dogs, iets meer dan 20 jaar later, werd het ook in andere landen een hit (waaronder nummer 1 in Japan). Grappig feit is dat het nummer eerst Little Greenback (als in geld) heette. Maar het Nederlandse label Negram printte het verkeerd op het single-hoesje en dus werd de titel Little Green Bag. Volgens Amerikanen met hele goeie oren zingt Hans ook Greenback in plaats van Green Bag.
Blue Swede uit Zweden stond in 1974 op nummer 1 met de cover “Hooked On a Feeling”. Obscuur kun je het dan al niet meer noemen. Misschien kun je concluderen dat Tarantino iets heeft met Europese muziek. En dat is dan niet raar omdat in veel van zijn films verwijzingen zitten naar ons werelddeel.

 

Amerikaanse muziek en uitvoerenden te over. Harry Nilsson met Coconut, een liedje dat in veel films ná Reservoir Dogs te horen zou zijn. Joe Tex met I Gotcha en Sandy Rogers met Fool For Love. Die laatste schreef het liedje voor de gelijknamige film (1985) van Robert Altman. Het Nashville gezelschap Bedlam coverde Steppenwolf’s Magic Carpet Ride en nam het speciaal op voor de film. Daarnaast is Bedlam de enige met 2 liedjes in de film. Het door de band zelf geschreven nummer Harvest Moon is een prachtig liedje en typeert Tarantino die altijd zorgvuldig zijn muziek kiest.

 

 

Reacties