The Legacy of Music
20 Memorabele Prince Momenten

20 Memorabele Prince Momenten

31, December 2016

Als een iconische figuur overlijdt, is elke poging om die persoon goed te herinneren gedoemd te mislukken. Helaas kun je niet alles inkapselen. Het is niet te doen. Dus in plaats van te proberen de volledigheid van het muzikale-leven van Prince uit te lichten, proberen we 20 willekeurige maar memorabele momenten uit zijn carriere in de spotlichten te zetten.

 

 

20. OP HET PODIUM MET JAMES BROWN EN MICHAEL JACKSON

10 geleden toen YouTube een ding werd, was dit een van de eerste clips die viraal ging. Het is van een James Brown concert uit 1983. Brown merkt Michael Jackson in de menigte op en nodigt hem uit op het podium. Jackson zingt een paar noten, danst en het is sensationeel.
Een paar seconden later probeert Brown Prince te introduceren. Verwardt kijkt hij het publiek in en schreeuwt de naam van Prince een paar keer. Prince laat hem wachten maar hij verschijnt op de schouders van zijn enorme bodyguard. Prince stapt het podium op, pakt een gitaar, en schudt achteloos een solo uit zijn mouw. Dan doet hij langzaam zijn jas uit (natuurlijk heeft hij geen shirt eronder aan), mensen schreeuwen, en hij stapt naar de microfoonstandaard, doet even een dansje en laat één geluid horen: “! Owwwwwweeueeeuehh”. Hij doet een buiging, laat nog even iets op het podium omvallen en gaat weg zoals hij is gekomen: op de schouders van zijn lijfwacht.

 

 

 

19. KADO AAN THE BANGLES

Prince schreef nogal wat hits voor anderen. Hij schreef “Manic Monday” eigenlijk voor zijn muze Apollonia maar die namen het nooit op. Een paar jaar later gaf hij het aan The Bangles. Velen kwamen er pas jaren later achter dat hij achter de schuilnaam Christopher zat. De enige aanwijzing dat het zijn stempel heeft zit in de regel met de 2 woorden: “Kissing Valentino”. Het was de eerste echte hit voor de Amerikaanse vrouwenband en meerdere zouden volgen.

 

 

 

18. PAARD VAN TROJE AFTERSHOW

Een beroemde ‘aftershow’ (in de nacht van 19 augustus 1988) tijdens de Lovesexy toernee vond plaats in de Haagse club Het Paard (van Troje). Voor vele fans is dit een van de beste aftershows die Prince ooit ten beste gaf. De bootleg bewijst dat. Het geluid is fantastisch, de setlist idem (hits, covers en een paar onuitgebrachte nummers). Prince speelde verder een geweldig geïmproviseerd stuk dat hij niet eerder en nooit meer zou hebben gespeeld.

 

 

 

17. PRINCE STUURT KIM KARDASHIAN VAN HET PODIUM

Het maakt niet uit hoe beroemd je bent maar als Prince je uitnodigt op het podium dan moet je wel iéts kunnen…

 

 

 

16. PURPLE RAIN

Zijn filmdebuut in Purple Rain was tevens zijn grote doorbraak naar een breed publiek. Hij speelt een jonge muzikant onderweg naar de top. De filmsoundtrack is een klassieker. Prince schreef de nummers en speelde ze met zijn band The Revolution. Hij won er 2 Grammy’s mee en een Oscar voor best original song. De uitvoering van het nummer “Purple Rain” is eigenlijk een live-versie en nog indrukwekkender is dat dit de eerste keer was dat hij het met The Revolution live speelde.

 

 

 

15. HET WOORD ‘SLAVE’

In 1993, toen Prince en Warner Bros. het publiekelijk aan de stok hadden, verscheen Prince met het woord ‘Slave’ op zijn wang. Een paar jaar later zat hij zonder platendeal, iets dat hem totaal niet boeide overigens.

 

slaaf

 

 

14. DE “PARTYMAN” SCENE IN BATMAN

Prince componeerde de soundtrack voor de Batman film uit 1989. Tijdens de scene waarin The Joker (Jack Nicholson) met zijn entourage een museum binnenloopt en ze beginnen te dansen op Prince zijn “Partyman”, dat is wanneer zijn muziek perfect tot zijn recht komt.

 

 

 

13. PRINCE GEEFT ALBUM WEG

De wraak van Prince op de muziekindustrie. In 2007 kondigt hij een paar dagen voor release aan het album weg te geven bij een krant, het Britse tabloid The Daily Mail. In een artikel hierover zegt Prince: “spreading my music and my word to as many people as possible”. Hij zette hiermee een trend en liet zien niet afhankelijk te zijn van de industrie.

 

princegiveaway

 

 

12. DE “WHILE MY GUITAR GENTLY WEEPS” SOLO

Tijdens de Rock And Roll Hall Of Fame ceremonie in 2004, voegde Prince zich bij een all-star gelegenheidsgroep met legendes als Tom Petty, Steve Winwood en Jeff Lynne. Ze gaven een eerbetoon aan George Harrison door “While My Guitar Gently Weeps” te spelen. Het klonk allemaal prima tot ongeveer 3 en een halve minuut. Prince zette een solo in die de zaal volledig wegblies en hij liet de rest verbaasd achter. Toen hij klaar was gooide hij zijn gitaar in de lucht.

 

 

 

11. SIGN O’ THE TIMES (1987)

Het was zijn 9e studioalbum en de eerste zonder The Revolution. Het album gaat over spiritualiteit (“The Cross”), sex (“It”) en beslaat een breed scala aan genres zoals funk, rock en soul. Prince is inmiddels een van de allergrootste artiesten ter wereld. Naast het album verschijnt ook een concertfilm met dezelfde titel. Op 20,21 en 22 juni 1987 trad Prince op in Stadion Galgenwaard te Utrecht, naar ons weten de enige keer dat daar ooit concerten zijn gehouden.

 

 

 

10. NOTHING COMPARES 2 U

Nog zo’n klassieker. Prince schreef het aanvankelijk voor The Family. Het album waarop het terecht kwam, deed helemaal niets en The Family zou zichzelf een jaar na het uitbrengen, opheffen. 5 jaar later zou Sinead O’Connor er een wereldhit mee hebben. Het stond in zo’n beetje elk land op nummer 1.

 

2u

 

 

9. NAAMSVERANDERING

In 1993 verandert Prince zijn artiestennaam in een symbool: “Love Symbol”. Omdat het geen naam was, werd Prince ook wel TAFKAP genoemd: “The Artist Formerly Known as Prince” of nog verder afgekort tot “The Artist. In 2000 vond hij het welletjes en mocht iedereen hem weer bij zijn artiestennaam noemen.

 

psym

 

 

8. SUPERBOWL XLI SHOW2007 

In 2007 geeft Prince in Miami een van de beste optredens tijdens de rust van de Superbowl ooit. Hij speelt een medley van hits “Purple Rain,” “Let’s Go Crazy,” en “Baby I’m a Star” (allen nummers van het album Purple Rain) en covert Queen’s “We Will Rock You,” Bob Dylan’s “All Around the Watchtower,” Creedence Clearwater Revival’s Proud Mary en Foo Fighters’ Best Of You. Een gedenkwaardig optreden.

 

 

 

7. PRINCE BASKETBAL VERLEDEN

Deze foto van Prince als high-school basketballer is toch wel een klassieker. Er zijn er toch een aantal die het kunnen zeggen: ‘Ik speelde in een basketbalteam met…Prince’.

 

princebasket

 

 

6. PRINCE BIJ DE MUPPETS

TAFKAP zette een country accent op, vlucht voor een krokodil, chillt met enkele beroemde muppets en bewijst dat ie alles kan zingen.

 

 

 

5. PRINCE SLEEPT FANS VOOR DE RECHTBANK

Ook Prince maakte fouten. In 2014 sleepte hij enkele fans voor het gerecht omdat deze video’s op Youtube hadden gezet en Bootlegs verspreidden. De fans hadden dat vanzelfsprekend uit liefde voor zijn muziek gedaan en het is illegaal maar zijn we niet allemaal een beetje schuldig?

 

 

4. PAISLEY PARK

Prince bleef de stad Minneapolis waarin hij was geboren en getogen altijd trouw. Hij bouwde er het complex Paisley Park waar hij feesten gaf, concerten en filmvoorstellingen. Hij bouwde er ook een studio waar hij bijna dagelijks te vinden was. Als de kluis met opnames ooit open gaat?

 

 

 

3. PRINCE & AMY WINEHOUSE

Nog zo’n geweldig muziekkoppel: Prince & Amy Winehouse. In 2007 voegde hij zich bij haar op het podium tijdens het Amy nummer “Love Is a Losing Game” Zijn gitaar en haar stem zijn een geweldige combinatie.

 

 

 

2. TIEN HITS (VOOR ANDEREN) DOOR PRINCE GESCHREVEN

Een lijstje:

The Time – Jungle Love (1984)
Alicia Keys – How Come You Don’t Call Me Anymore (2001)
Sinead O’ Connor – Nothing Compares 2 U (1990)
Art of Noise ft Tom Jones – Kiss (1988)
Sheila E – A Love Bizzarre (1985)
Sheila E – The Glamorous Life (1984)
Chaka Kahn – I Feel For You (1984)
Sheena Easton – Sugar Walls (1985)
Vanity 6, Nasty Girl (1982)
The Bangles – Manic Monday (1986)

*Stevie Nicks – Stand Back (1983) (alleen het synthesizer stuk is door Prince gespeeld en Stand Back werd door Nicks geschreven tijdens het luisteren naar Little Red Corvette)

 

 

 

1. DE CONTROVERSY POSTER

De uitklapbare poster bij het Controversy album laat een opkomende ster zien in zijn zwembroek. Achter hem hangt een kruis aan de muur. Typisch Prince: Sex, God en proberen de aandacht op zich te vestigen wat overigens prima lukte. Iemand de poster ooit op zijn kamer gehangen? Dat zal thuis tot wat discussie hebben geleid…

 

poster

 

 

princ

 

 

bronnen: stereogum – billboard.com – rollingstone.com – wikipedia

met dank aan Prince-kenner Angelo Schifano.

Reacties