The Legacy of Music
13 Nederlandse groepen die ooit succesvol waren in Amerika

13 Nederlandse groepen die ooit succesvol waren in Amerika

8, December 2016

Nederlands succes in Amerika zijn in de jaren 60 zeer spaarzaam. Maar vanaf de jaren 70 lukt het Nederlandse groepen steeds vaker de hitlijst te bestormen. Een overzicht:

 

In 1969 is het Shocking Blue dat met Venus de nummer 1 positie haalt in de States. Ze zijn de eerste Nederlanders ooit die dit lukt. Venus zal wereldwijd het magische getal van 5 miljoen verkopen waarvan 1 miljoen in de U.S.

Andere Amerikaanse Shocking Blue Hits waren: Mighty Joe, Long and Lonesome Road.

 

 

Jerry Ross is een succesvol producer in Amerika en hij heeft de rechten van een aantal Nederlandse bands in zijn thuisland geregeld. Mede door zijn toedoen weet naast Shocking Blue ook Tee Set met Ma Belle Amie in 1970 hoge ogen te gooien. Het nummer piekt op nummer 5 . De opvolger She Likes Weeds wordt in Amerika niet uitgebracht vanwege de verwijzing naar drugs.

Andere Tee Set hits in Amerika: If You Do Believe In Love

 

 

Ook in 1970 is de George Baker Selection met Little Green Bag succesvol. In de zomer van 1970 behaalt het de 21e plaats. In 1992 krijgt het nummer de cultstatus door de film Reservoir Dogs van Quentin Tarantino.

Meer George Baker Selection hits in Amerika: Dear Ann, Paloma Blanca.

 

 

Mouth & MacNeal behaalde de Amerikaanse top 10 in 1972 met How Do You Do. Willem Duyn en Sjoukje van ‘t Spijker verkochten hiervan over de miljoen platen.

Opvolger Hey You Love behaalde ook de Amerikaanse hitlijst al was deze minder succesvol.

 

 

Hocus Pocus van Focus was de grootste hit van Nederlandse bodem in 1973. Het instrumentale nummer was 2 jaar eerder al een hit in ons eigen land. Gitarist Jan Akkerman werd in 1973 ook nog uitgeroepen tot beste gitarist van de wereld. Focus scoorde ook in Amerika met een ander instrumentaal nummer getiteld Sylvia.

 

 

In 1975 was het de beurt aan Golden Earring met Radar Love. Ondanks dat dit het bekendste nummer van de Hagenezen is, leverde het niet hun hoogste Billboard notering op. Twilight Zone in 1982 behaalde de top 10. Radar Love bleef steken op nummer 13. De Earring is tot op heden de groep met de meest Amerikaanse hits. In zowel de jaren 70 en 80 wisten ze regelmatig de Billboard hot 100 te bereiken en toerde ze vaak in Amerika.
Andere hitnoteringen van Golden Earring waren: Candy’s Gone Bad, Twilight Zone(top 10), The Devil Made Me Do It en When The Lady Smiles.

 

 

 

Symfonische Rock groep Kayak wist zich in 1978 tussen de 100 best verkopende singles in Amerika te nestelen met Want You To Be Mine. De versie van de single bleek een half afgemaakte demoversie te zijn. De band was hierover verre van blij. Voor Kayak bleef het in de States bij die ene hit.

 

 

Herman Brood vertrok eind jaren 70 met de Wild Romance naar de States. Saturday Night werd hun enige Amerikaanse hit. De toernee was niet erg succesvol en de groep keerde teleurgesteld terug naar Nederland.

 

 

Het Nederlandse studioproject Stars on 45 een bedenksel van producer Jaap Eggermont scoorde begin jaren 80 maarliefst 4 hits. De eerste single, een Beatles medley, ingezongen en nagespeeld door Nederlandse studiomuzikanten, wist in het voorjaar van 1981 de top van de Amerikaanse Billboard lijst te behalen.
Andere hits van Stars on 45: Medley II, More Stars on 45 en Stars on 45 a Tribute To Stevie Wonder.

 

 

Het bandje Diesel, opgericht door Pim Koopman (oud-drummer van Kayak) wist zich in 1980 te scharen onder bovenstaande Nederlandse groepen. Het behaalde de 25ste positie in Amerika met Sausolito Summernight. Het nummer stond 1 in Canada. Het Amerikaanse succes was geen lang leven beschoren door vele bandwisselingen en oplichting van hun Amerikaanse labelbaas.

 

 

In 1983 was het Vandenberg die met Burning Heart een klassieke rockhit scoorde. Het nummer behaalde de 39e plaats. Gitarist Adje Vandenberg stapte in 1987 over naar de Amerikaanse band Whitesnake. en bleef bij de band tot 1999.

 

 

Urban Dance Squad‘s Deeper Shade of Soul piekte op nummer 21. Hun mix van rock, funk, soul en hip hop inspireerde bands als Rage Against The Machine. Door ruzie met hun Amerikaanse platenlabel kwam de Amerikaanse carriere niet verder van de grond.

 

 

Candy Dulfer werd eind jaren 80 uitgenodigd door Dave Stewart (Eurythmics) om mee te werken aan nummers voor de soundtrack van de Nederlandse film De Kassière. Het gevolg was het instrumentale nummer Lily Was Here dat als titeltrack zou worden gebruikt. Door nummer 1 te worden in Nederland, raakte Amerika geïnteresseerd. Lily Was Here zou net geen top 10 halen en op nummer 11 stranden. Candy werd een veel gevraagd muzikante en speelde hierna met grote artiesten als o.a Prince en Van Morrison.

 

 

 

Overige Nederlandse hitnoteringen in Amerika

1959 Willy Alberti Marina
1960 Blue Diamonds Ramona
1976 Spin Grasshopper
1977 Champagne Rock and Roll Star
1981 Max Werner Rain In May
1983 Taco Puttin’ On The Ritz
1984 Band Of Gold Love Songs Are Back Again
1985 Curtie & The Boombox Black Kisses Never Make You Blue
1986 Mai Tai Female Intuition
1992 L.A. Style James Brown Is Dead
1992 2 Unlimited Twilight Zone/ Get Ready For This
1993 Goodmen Give It Up
1996 Amber This Is Your Night/ Colour Of Love (1997)/ One More Night(1997) / Sexual (Li da Di) (1999)
1999 Vengaboys Boom, Boom, Boom, Boom/ We Like To Party
2000 Alice Deejay Better Off Alone
2002 Do Heaven
2002 JXL A Little Less Conversation
2010 Tiësto Feel It
2011 Afrojack ft. Eva Simons Take Over Control
2011 Afrojack Give Me Everything (nummer 1 )/ As Your Friend(2013)
2013 Martin Garrix Animals
2013 Armin van Buuren This Is What It Feels Like
2014 Tiësto Red Lights/ Wasted
2014 Afrojack Ten Feet Tall
2014 Mr. Probz Waves

 

 

 

Reacties