The Legacy of Music
Grace Slick: flowerpower en vrouwenpower

Grace Slick: flowerpower en vrouwenpower

4, November 2016

Zangeres/gitariste Grace Slick is in 1996 opgenomen in de Rock And Roll Hall Of Fame met Jefferson Airplane, schreef nummer-1-hits, had grote invloed op collega’s Stevie Nicks en Patti Smith en was lange tijd de oudste vrouwelijke artieste in de Amerikaanse Billboard Hot 100. Ook was ze de eerste die ‘motherfucker’ zong op nationale televisie. Dat en meer rock-‘n-rollmomenten van deze powervrouw.

 

– Fotomodel Grace Slick wordt op 30 oktober 1939 geboren als Grace Barnett Wing. Op 25-jarige leeftijd komt via een artikel in de San Francisco Chronicle de naam Jefferson Airplane onder ogen. Later ziet ze de band live in The Matrix en besluit ze zelf een band te beginnen. Samen met haar man en zwager Jerry en Darby Slick, richt ze The Great Society op (soms gespeld als ‘The Great!! Society!!’)

– Grace schrijft het psychedelische nummer White Rabbit naar verluidt binnen een uur. Het wordt later onder de vlag van Jefferson Airplane een enorme hit

 

White Rabbit is een lied over de effecten van hallucinerende drugs

 

– In 1966 wordt Grace zangeres bij Jefferson Airplane nadat de originele zangeres Signe Anderson van een dochter bevalt en de band verlaat

 

– Jefferson Airplane scoort (naast White Rabbit) nog een enorme hit met het door Darby Slick geschreven Somebody To Love

 

Somebody To Love, met beelden van de film Fear And Loathing In Las Vegas

 

– Grace doet twee controversiële televisieoptredens. In 1968 speelt ze Crown Of Creation met ‘blackface’-schmink en sluit ze haar optreden af met een ‘Black Panther-vuist’. Een jaar later zingt ze tijdens The Smothers Brothers Comedy Hour – als eerste persoon ooit – het woord ‘motherfucker’ in het nummer We Can Be Together tijdens een live-uitzending van de Dick Cavett Show

 

– Grace wordt uitgenodigd voor een ‘tea party’ van het Witte Huis. Ze neemt politiek activiste Abbie Hoffman mee, met als plan om 600 microgram LSD in Richard Nixons thee te stoppen, maar het plan wordt verijdeld en Grace eindigt op de zwarte lijst van de FBI

 

Do It The Hard Way, van het album Dreams

 

– Grace laat zich twee keer opnemen in een afkickkliniek wegens alcoholverslaving, waar ze op haar soloalbums meermaals openhartig over zingt

 

– Na Jefferson Starship, gaat Grace door met wederom een spin-offband, kortweg genaamd Starship, en scoort met album Knee Deep In The Hoopla twee nummer-1-hits: We Built This City en Sara

 

– We Built This City maakt van Grace van 1985 tot 1999 de oudste vrouwelijke zangeres met een Billboard Hot 100-single. Voorheen was dat Tina Turner met What’s Love Got To Do With It. In 1999 verbreekt Cher op 53-jarige leeftijd dit opmerkelijke record met de hit Believe

 

We Built This City levert Grace een opvallend record op

 

– In 1990, na een korte reünie met Jefferson Airplane, stopt Grace met muziek. Ze klimt enkel sporadisch op het podium. Haar meest opvallende optreden: als ze in 2001 in een boerka op het podium loopt, het kledingstuk uittrekt en zichzelf heeft bedekt met een Amerikaanse vlag met de woorden ‘Fuck Fear’. Een statement ‘niet over de Islam, maar over onderdrukking; deze vlag gaat niet over politiek, maar over vrijheid’, aldus de dan 62-jarige Grace

 

– Tegenwoordig is Grace beeldend kunstenares, vooral haar op Alice In Wonderland geïnspireerde tekeningen (o.a. van de ‘white rabbit’) en portretten van voormalige muzikale collega’s vallen in de smaak. Voor het verzamelalbum The Best Of Hot Tuna (1998) zijn haar portretten van Jorma Kaukonen en Jack Casaday (beiden van Jefferson Airplane en Hot Tuna) gebruikt

 

www.jeffersonairplane.com

 

 

Reacties