The Legacy of Music
Hoe Elvis zijn carrière in Memphis begon

Hoe Elvis zijn carrière in Memphis begon

28, October 2016

Elvis Presley moest als kind vaak verhuizen wegens geldgebrek van zijn ouders. Toen hij met zijn familie na de Tweede Wereldoorlog eenmaal in Memphis zetelde, kwam er meer stabiliteit. De jonge muzikant begon in de muziekstad ook zijn talenten te ontwikkelen en via een pastoor, lerares en schooldirecteur werd hij richting wereldfaam gestuurd. Hoe ging dat precies?

 

 

Elvis Presleys leven begint in mineur. Hij wordt op 8 januari 1935 in Tupelo, Mississippi geboren, ten tijde van De Grote Depressie. Bij z’n geboorte verliest hij zijn tweelingbroer Jesse Garon, voor wie hij zijn tweede naam Aaron later in Aron zal veranderen. Tijdens zijn jeugd is er zo weinig geld in huis dat vader Vernon zich genoodzaakt ziet om een cheque te vervalsen, waardoor papa Presley acht maanden in de gevangenis belandt. De jonge Elvis huilt zijn ogen uit. Bij terugkomst van zijn vader moet hij wederom discussies tussen zijn ouders aanhoren over geldgebrek.

Elvis’ leven neemt een positieve draai zodra hij zijn eerste gitaarles krijgt van pastoor Frank Smith. Hij neemt zijn muzieklessen serieuzer dan school, waar hij een gemiddelde leerling is. Lerares Oleta Grimes is onder de indruk van de jongen’s talent en via haar en de schooldirecteur komt Elvis in een radiotalentenjacht terecht. Elvis wordt vijfde met een versie van Old Shep. Het jaar erop krijgt de elfjarige muzikant een gitaar van zijn moeder. Die is betaalbaarder dan de fiets waar Elvis om vraagt. De gitaar gaat dagelijks mee naar school.

Elvis Presley nam in 1956 een versie van Old Shep op

 

In de herfst van 1948 – Elvis is dan dertien – verhuist de familie naar Memphis, Tennessee. De Tweede Wereldoorlog is voorbij en er is weer meer werk te vinden. Er zijn meer positieve ontwikkelingen: zo introduceert Columbia Records de langspeelplaat. Een belangrijke gebeurtenis voor muziekliefhebbers, en dus ook voor Elvis. Op Humes High School begint de jonge muzikant zich te onderscheiden door zijn bakkebaarden te laten staan en zich opvallend te kleden (vaak een bolerojasje en een broek met streep aan de zijkant).

Vijf jaar later treedt Elvis op als een van de 22 acts tijdens een jaarlijks schoolfeest van Humes High. Zijn optreden maakt hem populair. Enkele maanden daarna gaat de zanger-gitarist naar Memphis Recording Service en neemt er plaat op tegen het bedrag van 3,95 dollar. Er gebeurt echter weinig tot niets met de opgenomen muziek. Een jaar later probeert Elvis het nog een keer. Dan is het wel raak. Hij krijgt een telefoontje van Marion Keisker, die voor Sun Records werkt. Ze vraagt of Elvis langs kan komen voor een afspraak. Elvis zei later in een interview: “Ik was er al nog voordat ze de hoorn op de haak kon leggen.”

That’s Alright, 1954

 

Elvis mag wederom het opnamehok in. Na een weinig succesvolle nieuwe opnamesessie bevindt Elvis zich met gitarist Scotty Moore en bassist Bill Black in de studio. Ze spelen een opgevoerde versie van Arthur Crudups liedje That’s Alright. Sun Records-eigenaar Sam Phillips is er wild van en laat het zijn broer Dewey horen, die een bekende radio-dj is. Eenmaal op de radio gedraaid wordt Dewey overstroomd met reacties en verzoekjes om het nummer nog een keer af te spelen. Het betekent Elvis’ eerste grote doorbraak. Vervolgens speelt hij in 1954 met z’n band live tijdens de zaterdagavondradioshow Louisiana Hayride en weer een jaar later tekent Elvis het inmiddels flink uitgelichte RCA-contract. Het begin van een glansrijke carrière.

 

Met zijn versie van How Great Thou Art won Elvis twee Grammy’s: eentje in 1967 voor Best Sacred Performance en eentje in 1974 voor Best Inspirational Performance (Non-Classical) naar aanleiding van de live-versie die is te vinden op het album Elvis Recorded Live On Stage In Memphis

 

Vandaag bestaat Elvis Recorded Live On Stage In Memphis 42 jaar.

 

 

 

Reacties