The Legacy of Music
Het verhaal achter… Pink Floyd’s Shine On You Crazy Diamond

Het verhaal achter… Pink Floyd’s Shine On You Crazy Diamond

12, September 2016

Zijn gitaarsolo in Comfortably Numb, zijn akoestische spel in Wish You Were Here, en die vier minimalistische, maar o zo krachtige noten van het intro van Shine On You Crazy Diamond: David Gilmour heeft ons een paar van de mooiste ‘classic rock’ momenten geschonken. Maar waar gaat Shine On You Crazy Diamond eigenlijk over?

 

Tijdens de opnames van Wish You Were Here, die plaats hebben van januari tot juli 1975, tracht Pink Floyd een lange track te schrijven in de stijl van Atom Heart Mother en Echoes. Dit wordt Shine On You Crazy Diamond. Een negendelige compositie, die uiteindelijk wordt opgebroken in twee stukken muziek. Deel I-V, het bekendste deel van Shine On You Crazy Diamond, stond ook de afgelopen jaren nog altijd in de top 20 van de Top 2000.

 

Shine On You Crazy Diamond, de bekendste studioversie

 

 

Syd Barrett
Shine On You Crazy Diamond is geschreven ter ere van Syd Barrett, voormalig songwriter, gitarist en voorman van Pink Floyd. Hoewel hij in de begindagen van Pink Floyd hofleverancier is van het liedjesmateriaal, wordt Barrett in 1968 ontslagen door de band, en vervangen door Gilmour. Barrett zit in die tijd aan de LSD en is mentaal gebroken. Tijdens shows slaat hij soms nog maar één akkoord aan – of zelfs helemaal geen – en in interviews is hij kortaf of houdt hij zijn lippen stijf op elkaar. Het kost hem zijn plek in Pink Floyd.
Vooruitspoelend naar 1975: tijdens de opnames van Pink Floyd’s Wish You Were Here komt er ineens een forse man met kaal hoofd en afgeschoren wenkbrauwen de studio in lopen. Hij blijft drie kwartier lang onherkenbaar op de achtergrond zitten. Totdat Pink Floyd ineens beseft: het is hun oude maat Syd Barrett. Totaal getransformeerd. Compleet onherkenbaar. Ironisch genoeg is de band net bezig met Shine On You Crazy Diamond, een tribute voor de beste man. Een bijna onheilspellende samenloop van omstandigheden. Barrett raakt in de vergetelheid, krijgt diabetes en overlijdt in 2006 op zestigjarige leeftijd aan alvleesklierkanker.

 

Shine On You Crazy Diamond, opgedragen aan voormalig bandleider Syd Barrett, live in 2006 (zonder Roger Waters, maar met Candy Dulfer)

 

 

Wish You Were Here
Wish You Were Here, met daarop Shine On You Crazy Diamond, maar ook het bekende titelnummer, verschijnt op 12 september 1975. Het album opent met Shine On You Crazy Diamonds (Parts I – V) en sluit af met (Parts VI – IX). Het wordt door critici wereldwijd lovend ontvangen. Ook wijlen Pink Floyd-toetsenist Richard Wright en de nog altijd actieve David Gilmour hebben uitgesproken dat dit hun favoriete Pink Floyd-album is. “Het eindresultaat van wat het allemaal ook mag zijn, heeft een album opgeleverd waar ik heel goed mee kan leven.”, aldus Gilmour over Wish You Were Here. De gitarist is vandaag zeventig jaar geworden.

 

Shine On You Crazy Diamond (Parts VI – IX)

 

 

 

Reacties