The Legacy of Music
Klassieke video-clips van de jaren 80…(30-11)

Klassieke video-clips van de jaren 80…(30-11)

8, September 2016

De videoclip werd pas echt volwassen in de jaren 80 met de komst van MTV. De productie van clips werd hierdoor gestimuleerd en het medium werd zelfstandig. Artiesten braken door op hun video-clip en werden grootheden, anderen scoorden ermee hun enige grote hit.

Spraakmakend, mooi, politiek geëngageerd, sexy, historisch….alle superlatieven zijn er wel op los te laten. We selecteerden 50 klassieke jaren 80 clips waarbij 1 kanttekening. We kozen per artiest 1 videoclip uit.

Vandaag de nummers 30 tot en met 11 van onze lijst. Morgen publiceren we de beste 10.

Enjoy!

 

 

30: The Bangles – Walk Like an Egyptian (1985)

Deze video is één van de bekendste van het decennium waarbij de band zogenaamd live het nummer speelt. Ondertussen zien we gewone mensen op straat (gefilmd in New York) de ‘Sand Dance’ doen.
Over de beroemde scene waarbij Susanna Hoffs van links naar rechts kijkt vertelde ze ooit: “Om m’n plankenkoorts te overwinnen had ik mezelf aangeleerd direct contact te zoeken met het publiek. Ik pikte er altijd een paar links en rechts voor me uit waar ik me op kon richten. Zo ook tijdens de videoshoot. Ik zag pas bij het terugkijken dat ze de camera in close-up op me hadden gezet”.

 

 

 

 

29: Simple Minds – Belfast Child (1989)

De grootste hit voor Simple Minds werd ondersteund door een prachtige zwart-wit geschoten video. Het leven in Belfast (in die tijd niet de leukste plek om te leven) werd daarin geportretteerd. Kinderen en arbeiders lieten ondanks de troosteloze situatie een glimp van hoop zien.

 

 

 

 

28: Whitesnake – Here I Go Again (1987)

In de videoclip zien we actrice Tawny Kitaen (bekend van o.a. Malibu en Bachelor Party). Zij verleidt zanger David Coverdale terwijl hij rijdt. Later zouden de 2 een setje worden en trouwen. Kitaen is ook te zien in de Whitesnake video van Is This Love? Tijdens haar relatie met Coverdale had ze een geheime affaire met O.J. Simpson. In 1991 gingen David en Tawney uit elkaar.

 

 

 

 

27: Cyndi Lauper – Girls Just Wanna Have Fun (1983)

Het nummer droeg nog meer bij aan de emancipatie van vrouwen. Het werd een ‘anthem’, en zette mode trends door het gebruik van de kleding in de clip.
Iemand als Madonna liet zich hierdoor zichtbaar inspireren.
Leuk weetje: In de videoclip wordt de rol van de moeder gespeeld door Cyndi’s echte moeder.

 

 

 

 

26: Run DMC & Aerosmith – Walk This Way (1986)

Het beroemde duel tussen een rockband en een rapgroep waarbij de muur tussen deze 2 genres symbolisch werd geslecht. De video werd plat gespeeld op MTV en mede daardoor een wereldhit. Gek genoeg zijn Tyler & Perry de enige originele leden van Aerosmith te zien in de video. De andere 3 zijn leden van de hair metal band Smashed Gladys. Het verhaal gaat dat het de productie teveel geld kostte en daarom de 3 originele leden van Aerosmith niet werden ingevlogen.

 

 

 

 

25. Aerosmith – Dude (Looks Like A Lady) (1987)

 

 

 

 

24. Olivia Newton John – Physical (1981)

De wellustige Olivia Newton – John, gekleed in een strakke maillot, probeerde als jogging instructrice een aantal mannen met overgewicht op het goede pad te krijgen. Helaas lukte dat niet helemaal maar zodra de mannen een douche namen transformeerden ze in gespierde aantrekkelijke adonissen. Nogal een verschil met de Olivia die Nederland had leren kennen tijdens Grease. De video won een Grammy in 1983.

 

 

 

 

23: Talking Heads – Road To Nowhere (1985)

De videoclip voor het nummer werd geregisseerd door David Byrne en Stephen R. Johnson. Het werd genomineerd voor “Best Video Of The Year” op de MTV Video Music Awards in 1986. Sommige beelden werden geschoten in de achtertuin en het zwembad van de acteur Stephen Tobolowsky, die op dat moment bezig was met het schrijven van Byrne’s film True Stories. Regisseur Johnson gebruikte een jaar later een deel van de effecten in de bekroonde “Sledgehammer” en “Big Time” video’s van Peter Gabriel.

 

 

 

 

22: Pat Benatar – Love Is a Battlefield (1983)

Benatar stormt als tiener het huis uit terwijl haar vader (gespeeld door acteur Trey Wilson) schreeuwt dat als ze vertrekt, ze nooit meer hoeft terug te komen. De video was de eerste waarbij dialogen onder de muziek werden gezet.

 

 

 

 

21. Cliff Richard & The Young Ones – Living Doll (1986)

Onbescheiden als we zijn, vinden we dat de grappigste video op naam komt van Cliff & The Young Ones. Cliff’s Livin’ Doll werd voor de 2e keer de best verkopende single. Eerder gebeurde dat in 1959(!). Young Ones’ Rik Mayall oftewel Rick was een absurd grote fan van Cliff en stak dat niet onder stoelen of banken. In de clip is verder een rol weggelegd voor Hank Marvin, de gitarist van The Shadows de oude begeleidingsband van Cliff.

 

 

 

 

20. Godley & Creme – Cry (1985)

Het duo regisseerde de video die veel navolging zou vinden. Het in elkaar overlopen van gezichten zou later nog vaak als inspiratie gebruikt worden in andere videoclips. Check bijvoorbeeld Michael Jackson’s Black & White.

 

 

 

 

19. Madonna – Like a Prayer (1988)

Madonna’s meest provocerende video leidde tot protesten van religieuze groeperingen. Zelfs het Vaticaan bemoeide zich ermee. Bij Madonna hadden we wel 7 clips kunnen kiezen maar gezien het feit dat deze clip in 2004 tot “meest taboedoorbrekende clip aller tijden” werd verkozen, leek dit ons de beste keuze.
In de video is te zien dat Madonna getuige is van moord en verkrachting. Een toevallige voorbijganger wordt hiervoor ten onrechte gearresteerd. Hierna bezoekt Madonna een kerk waar een beeld van de heilige Martinus van Porres tot leven komt om haar te kussen. Madonna wijst hierna de echte dader aan. De onschuldige man wordt weer vrijgelaten. Ook ontvangt Madonna de stigmata, de vijf wonden van Jezus, die in de loop van de geschiedenis bij een aantal grote mystici op wonderbaarlijke wijze zijn verschenen. (bron: wiki)

 

 

 

 

18. David Bowie – China Girl (1983)

China Girl werd geregisseerd door David Mallet en voornamelijk geschoten in Sydney’s Chinatown, Australië. Het model in de clip is Nieuw-Zeeland model Geeling Ng. Bowie beschreef de video als een “heel eenvoudig, heel direct” statement tegen racisme. De originele video bevat Bowie en Ng naakt liggend in de branding. Deze versie werd in vele landen verbannen.

 

 

 

 

17. Dire Straits – Money For Nothing (1985)

Baanbrekende video door als één van de eerste computer animaties te gebruiken. Knopfler was niet onder de indruk maar zijn vriendin overtuigde hem uiteindelijk om het te doen.

 

 

 

 

16: ZZ Top – Sharp Dressed Man (1985)

De video voor ‘Sharp Dressed Man’, is het vervolg op ‘Gimme All Your Lovin’ (1983) waarin de mannelijke fantasie tot leven komt. Het is de 2e video in de trilogie waarin ‘Legs’ de 3e video is. De 3 clips werden geregisseerd door Tim Newman. Te zien in de 1e -en in deze video is acteur Peter Tramm.

 

 

 

 

15. Bruce Springsteen – Dancing In The Dark (1985)

Op 28 en 29 juni 1984 opgenomen in Saint Paul Civic Center in Saint Paul, Minnesota en geregisseerd door Brian De Palma. De eerste avond was een pure video-opname van het nummer en op de tweede avond was het de openingsdatum van de Born in the USA Tour. De clip werd vooral geroemd door de spontaniteit waarmee Springsteen een jonge vrouw uit het publiek trok om mee te dansen. Later bleek dat dat de actrice Courteney Cox was die later bekend zou worden in de serie Friends als Monica.

 

 

 

 

14. Guns N’ Roses – Sweet Child O’ Mine (1987)

De ‘Sweet Child o’ Mine’ video toont de band repeterend in de Huntington Ballroom in Huntington Beach, omgeven door vrienden en band . Alle vriendinnen van de bandleden werden getoond in de clip. Rose ging met Erin Everly op het moment, wiens vader Don Everly is. Duff ‘s vriendin Mandy van de all-female rockband The Lame Flames was er, net als Steven Adler ‘s vriendin Cheryl en Slash ‘s vriendin Sally. De hond van Izzy Stradlin was ook te zien. De video was zeer succesvol op MTV, en hielp het nummer op weg naar mainstream radio.

 

 

 

 

13. The Police – Every Breath You Take (1983)

MTV (1999), Rolling Stone (1993), en VH1 (2002) noemde het een van de beste muziek video’s ooit. Uitgebracht tijdens de begin dagen van MTV was Every Breath You Take een van de eerste video’s (wederom geregisseerd door Godley & Creme) waarop het begrip ‘Heavy Rotation’ werd losgelaten. Volgens A & M(het label van The Police) mede-oprichter Jeff Ayeroff, kostte “Every Breath You Take” waarschijnlijk rond de $ 100.000,- maar verkocht het label er meer dan 5 miljoen albums door.

 

 

 

 

12. A-ha – Take On Me (1985)

Take On Me werd geregisseerd door Steve Barron, en gefilmd bij Kim ‘s Café (nu genaamd Savoy cafe) te London. De video is een combinatie van potlood-schets animatie en live-action ook wel bekend onder de term rotoscoping. Ongeveer 3.000 frames werden ge-rotoscoped, waarna het 16 weken vergde voordat de clip klaar was.
De clip won 6 awards in 1986.

 

 

 

 

11: Paul Simon – You Can Call Me Al (1986)

Paul Simon vond de originele video die werd gemaakt niet goed genoeg en dus moest er een andere clip komen. Die andere video werd mede bedacht door Lorne Michaels en geregisseerd door Gary Weis , waarbij komiek Chevy Chase de zang van Simon playbackte in een vrolijke, melige en gesticulerende wijze presenteerde. Vele jonge kinderen kwamen er pas jaren later achter dat Chase niet Simon was maar Simon diegene die naast de zingende acteur zat.