The Legacy of Music
Classic Album: 30 jaar Master Of Puppets van Metallica

Classic Album: 30 jaar Master Of Puppets van Metallica

4, March 2016

Master Of Puppets is een eerste in vele opzichten. Het is Metallica’s eerste plaat op een groot label. Het is ook het eerste thrash metalalbum dat een platinum ceritificatie wist te behalen wegens de verkoop van een miljoen platen. Daarom is het ook niet zelden de eerste plaat die je iemand aanreikt wanneer je diegene in de wereld van (thrash)metal wilt introduceren. Het album bestaat deze week dertig jaar.

Een goede graadmeter om te zien hoe populair een ‘classic album’ vandaag de dag nog is, zijn het aantal streams op Spotify. Master Of Puppets doet het wat dat betreft nog altijd goed met – alle nummers bij elkaar opgeteld – meer dan 70 miljoen streams op de teller. Waarvan de helft aan het titelnummer zijn toe te schrijven.

 

Perfectionistisch
Drummer Lars Ulrich nam voor de opnames met Flemming Rasmussen in Sweet Silence Studios in Kopenhagen drumles en Kirk Hammett ging in de leerschool bij gitaarvirtuoos Joe Satriani, die hem gelijk wat opnametrucs bijbracht. Metallica wilde voor Master Of Puppets niets aan het toeval overlaten. Dat blijkt ook wel aan de opnameperiode van 1 september tot en met 27 december 1985. Die is met bijna vier volle maanden behoorlijk lang. Zeker als je weet dat op Orion en The Thing That Should Not Be na het complete album al was geschreven.

 

Geen Mustaine
Master Of Puppets is ook het eerste album zonder substantiële bijdrage van gitarist Dave Mustaine, de huidige voorman van Megadeth. De rossige sologitarist claimt echter dat een aantal van zijn ideeën zijn gebruikt voor het nummer Leper Messiah. De band heeft toegegeven dat een sectie van het nummer ideeën bevat, gebaseerd op Mustaine’s voorstellen.

 

Ergens in Leper Messiah waant een idee van voormalig gitarist Dave Mustaine rond

 

Cliff Burton
Helaas is Master Of Puppets ook een laatste. Het is namelijk de zwanenzang van bassist Cliff Burton. Hij overleed op 27 september 1986 ten tijde van de Europese tour omtrent Master Of Puppets nadat de tourbus van de weg raakte, Burton uit zijn slaapcabine wierp en vervolgens bovenop hem belandde. Precies negen maanden na de laatste opnamedag van Master Of Puppets – ironisch genoeg ook de duur van een gemiddelde zwangerschap…

 

 

Reacties