The Legacy of Music
De popklassieker: Elvis Presley’s Heartbreak Hotel

De popklassieker: Elvis Presley’s Heartbreak Hotel

27, January 2016

Heartbreak Hotel was Elvis eerste nummer 1 hit in Amerika. Al snel werd hij gezien als The King of Rock ‘n’Roll. Platenmaatschappij RCA vond de opname van Heartbreak Hotel echter niet single waardig en twijfelde om het uit te brengen…

De tekst is gebaseerd op een krantenartikel over de zelfmoord van een eenzame man die uit een hotelraam sprong. De man liet een briefje achter met de tekst: “I walk a lonely street.”  De schrijvers Tommy Durden en Mae Boren Axton maakte er  “It’s down at the end of lonely street at Heartbreak Hotel” van en presenteerde het aan Elvis in november 1955. Hij was dolenthousiast, luisterde de demo talloze keren en oefende het tot in den treure. Op 9 december bracht hij het live ten gehore in Swifton, Arkansas. Voordat hij Heartbreak Hotel inzette, voorspelde hij het publiek dat het zijn eerste hit ooit zou worden.

 

 

Elvis en zijn band The Blue Moon Boys (waar gitarist Chet Atkins en pianist Floyd Cramer door zijn label RCA voor deze opnames tijdelijk aan waren toegevoegd) namen het op 10 januari 1956 op. Door de gehele track zit een sterke galm. Dit werd gedaan om het geluid van de bekende Sun opnames van Elvis zo goed mogelijk te benaderen.

 

 

Blijkbaar was Heartbreak Hotel zijn tijd ver vooruit. Bij platenmaatschappij RCA vond het conservatieve management het een verschrikkelijk nummer en productie. In eerste instantie wilde men het niet uitbrengen. Maar op 27 januari 1956 (vandaag 60 jaar geleden) kwam de single toch op de markt. Een dag later trad hij op in de Stage Show(ook bekend als The Dorsey Brothers Show) van CBS. Dat beviel zowel de makers als de Amerikaanse kijkers goed. Elvis keerde 4 keer terug in 2 maanden tijd. In maart zong hij “Heartbreak Hotel”, een week later deed hij dat op verzoek nog een keer. Eén van de eerste rock ‘n’ roll hits ooit was ‘geboren’.

 

 

SaveSave

Reacties