The Legacy of Music
Christine Ellen ‘Chrissie’ Hynde

Christine Ellen ‘Chrissie’ Hynde

7, September 2015

Christine Ellen ‘Chrissie’ Hynde: geboren op 7 september 1951 in Akron, Ohio (VS). In de jaren 70 verhuisde ze naar Londen. Hynde werkte bij het muziek-tijdschrift NME en in de beroemde winkel SEX van Vivienne Westwood en Malcolm McLaren. In 1978 werd de band geformeerd die later The Pretenders zou gaan heten.

In 1979 werd de Kinks cover Stop Your Sobbing een bescheiden hit, gevolgd door het ingetogen Kid dat het iets beter deed. De definitieve doorbraak kwam met het charmante Brass in Pocket.  Het liedje, over een naderende sexuele ervaring tussen 2 personen, werd door de coole rock-chick gezongen met een onaantastbaar zelfvertrouwen en met een stem die menig  hart sneller deed kloppen (Gonna Use My Arms… en… I’m Special, So Special). 

 

 

Het succes was wereldwijd en de band lanceerde nauwelijks anderhalf jaar later hun 2e album. I go To Sleep, wederom een Kinks cover,  werd in Nederland een grote hit. Al met al was Pretenders II minder succesvol. Het drugsgebruik bij met name bassist Pete Farndon en gitarist James Honeyman-Scott begon extreme vormen aan te nemen en Hynde ontsloeg de 1e hierom in de zomer van 1982. 2 dagen later overleed niet Farndon maar Honeyman-Scott aan de gevolgen van het gebruik van drugs. Farndon die nog een band probeerde te vormen met ex-Clash drummer Topper Headon(eveneens een drugsgebruiker) verdronk in het voorjaar van 1983 in zijn eigen bad na het nemen van heroïne.

De afgelopen 30 jaar bleef de band bestaan in veel verschillende bezettingen. The Pretenders bestaan anno 2015 nog steeds onder aanvoering van de maar niet ouder wordende Chrissie Hynde.

 

 

Reacties