The Legacy of Music
7 interessante weetjes over Van Morrison

7 interessante weetjes over Van Morrison

14, March 2015

1.Als 17 jarige toerde Van Morrison door Europa met de Monarchs, een Ierse showband. Hij bespeelde verschillende instrumenten zoals sax en gitaar. Het repertoire bestond voornamelijk uit covers van populaire hits uit die tijd (begin jaren 60). Dit waren zijn eerste serieuze stappen in de muziek.

 

 

2.In 1964 nam hij Gloria op met zijn eerste professionele band Them. Hij schreef het nummer toen hij 18 jaar oud was. Het nummer is inmiddels ontelbare keren gecovert. Gloria werd uitgebracht als B-kant op de single Baby Please Don’t Go in oktober 1964.

 

Photo of THEM and Van MORRISON
 

3.De Amerikaanse Blues traditional “Baby Please Don’t Go” was één van de eerste liedjes die door Them werd opgenomen. Het nummer was afgeleid van de in 1949 opgenomen versie van John Lee Hooker die hij weer had opgenomen onder het pseudoniem Texas Slim met de titel Don’t Go Baby. Hooker’s versie verscheen in 1960 op het album Highway of Blues. Morrison kocht een exemplaar en verklaarde later: ‘Baby Please Don’t Go’ was on it and several other songs like ‘Devil’s Stomp’ and all this slow stuff. ‘Baby Please Don’t Go’ was the only fast number on it. It struck me as being something really unique and different, with a lot of soul. More soul than I’d heard from any previous records.

In 1992 speelden John Lee Hooker en Van Morrison het nummer samen. Hooker op gitaar, Morrison op de mondharmonica.

 

4.In oktober 1964 nam Them, Baby Please Don’t Go op. Naast de bekende Them bezetting (Billy Harrison, Alan Henderson, Ronnie Millings, Eric Wrixon, Van Morrison) speelden er meerder sessiemuzikanten op mee waaronder Jimmy Page. Onduidelijk is welke gitaarpartijen hij speelde. Van Morrison’s biograaf Johnny Rogan: “Page doubled the distinctive riff already worked out by Billy Harrison”. Muziek journalist Greil Marcus beweert: “during the song’s quieter middle passage the guitarist, session player Jimmy Page or not, seems to be feeling his way into another song, flipping half-riffs, high, random, distracted metal shavings”.

 

5.Van Morrison fans zijn nogal fanatiek….tenminste dat kun je afleiden uit de fan die een album met handtekening heeft laten tattoëeren op zijn arm. Het zetten hiervan duurde 13 uur. Een ander fan heeft 700 shows van Morrison gezien. Daarvan heeft hij er van de 90 shows die Morrison deed in 2003, 56 gezien.

 

6.De bijnaam Van The Man kreeg hij tijdens The Band’s Last Waltz afscheidsconcert in 1976. Na Morrison’s optreden, waar hij Tura Lura Lural en Caravan ten gehore bracht, kondigde Robbie Robertson hem af met de kreet: Van The Man!!! en de rest is geschiedenis…

 

Van Morrison

 

7.Het nummer heette eerst Brown-Skinned Girl maar dit werd veranderd tijdens de opnames in Brown Eyed Girl. Het is één van Van Morrison’s bekendste hits. In 1967 weigerde sommige radio-stations om het te draaien vanwege de zin “Making Love in the Green Grass”. Een nieuwe edit werd gemaakt en de zin werd vervangen door “Laughin, and a-Runnin”. Op de Best of Van Morrison uit 1990 staat de ‘gecensureerde’ versie. Op eerdere uitgaves kun je de versie met de originele tekst tegenkomen…

 

George Ivan “Van” Morrison, 31 augustus 1945. Van Morrison bracht in totaal 39 (studio en live) albums uit. Het 40ste album wordt op 24 maart a.s. uitgebracht en is getiteld Duets: Reworking The Catalogue.

Reacties